Besök Robotmuseet

2013-09-16

36 medlemmar ur F 7 Kamratförening gjorde en dagsutflykt till Robotmuseet i Arboga den 14 september. Här samlas deltagarna utanför museet. I bakgrunden syns den svensktillverkade sjömålsroboten RB 04 som var beväpning både på Lansen och Viggen. Längst bort skymtar luftförsvarsroboten RB 68 Bloodhound som kompletterade jaktflyget på 70- och 80-talen. Det är den största robot det svenska försvaret haft.

 

F 7 robotskottsimulator finns bevarad på Robotmuseet. I Viggen fanns en särskild styrspak att styra RB 05 med efter avfyring. Det gällde att hålla robotens spårljus exakt på målet till träff. Piloterna fick mängdträna detta i simulatorn. För varje skott presenteras bomavståndet (träffens antal meter till målets centrum). På bilden demonstrerar guiden Kjell-Åke Lindahl att simulatorn fortfarande fungerar. Den är datorstyrd och konstruerades i datorteknikens barndom. Tyvärr har man slängt det ursprungliga operativsystemet. Det bestod av en hålremsa likt den man förr hade på telegrafstationerna. Vid varje uppstart av simulatorn fick instruktören ladda operativsystemet med hålremsan. Detta fungerade ända till avvecklingen 1997 på F 7.

 

Guiderna Lars Frennemo berättar här om den tyska V1-bomben. Han var 2:dre flottiljingenjör på F 7 åren 1957-60. Tyskarna terrorbombade London med       10 000 V1-bomber. Cirka 2 500 av dessa träffade målområdet, stor-London. Träffsannolikheten har blivit något bättre med GPS. Avståndet till målet bestämdes av ett räkneverk man kan se i luckan nere till höger. När en liten propeller i nosen hade roterat inställt antal varv stängdes pulsmotorn av och roboten dök mot marken.

 

I förgrunden syns radarantennen i RB 04 målsökare. Kjell-Åke Lindahl berättar för besökarna hur roboten är konstruerad. Före fällning ger piloten målposition till roboten. Med egen motor flyger den på låg höjd till målet. På lämpligt avstånd från målet startar radarn som ger styrsystemet exakt information om målläget. RB 04 har en sprängladdning som kan sänka fartyg.

Före detta Herkules-piloten Roger Möller var divisionschef på Martin Blå (2:dra divisionen, F 13) på 1980-talet. Då flög han JA 37, Jaktviggen. Med denna radarjaktrobot RB 71 Skyflash kunde han skjuta ner fiendeflygplan i alla väderförhållanden och från alla vinklar. Skyflash är tillverkad i Storbritannien.